Televíziók

A MediaDot a televíziós technikai háttér szolgáltatója

A MediaDot tapasztalatainak köszönhetően hatékony segítséget tud nyújtani induló, vagy már meglévő, működő televíziók technikai fejlesztésében akár egy berendezés kiválasztása, szállítása és rendszerbe illesztése legyen a feladat, akár teljes TV infrastruktúra tervezése és kialakítása (építészet, épületgépészet, erősáramú rendszer tervezés, stb…).

Szakembereink első számú célkitüzése minden esetben az, hogy olyan megoldást találjunk és szállítsunk mely ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíti, pénztárcájukat azonban megkíméli. Ehhez elengedhetetlen az alapos és körültekintő kommunikáció, ügyfeleink aktív bevonása a tervezési fázisba.

A MediaDot tapasztalata alapján ma már nem érdemes csak SD felbontású televíziós rendszertechnikát megvalósítani, mivel a HD eszközök sávszélessége elérhető, beruházási költsége alig haladja meg a SD infrastruktúra árát.  Az általunk javasolt rendszerkoncepció egy informatikai alapú rögzítéstechnikai mag köré épül. A külső forrásból érkező anyagok, a studio bejátszás és felvétel, az editorok, valamint az adáslebonyolítás mind ezt a tárolórendszert használják. A stúdió kiépítése SD/HD-SDI videotechnikai komponensek használatával javasolt. Az adáslebonyolítás adáslista vezérlés alapú, ahol külön vezérelt a logo-t megvalósító graifkai réteg.

A rendszer vázlatos tervét az alábbi ábra szemlélteti:

A javasolt rendszer egyaránt alkalmas SD 4:3, SD 16:9 és HD műsorgyártási formátumok használatára, feldolgozására és kezelésére, ezáltal a televízió bármikor dönthet az adáslebonyoítás SD 16:9 formátumúvá, vagy HD rendszerűvé alakításáról.

Az informatikai alapú Rögzítéstechnikai rendszer a megfelelően méretezett Ethernet hálózat, melyre NAS megosztásként csatlakoznak a be/kiíró és editáló komponensek.

Az „optimumra törekedve” elv és a költséghatékony rendszertechnika megvalósítása érdekében azokon a területeken ahol a standard IT komponensek nagyobb kompetenciát biztosítanak, ott azokat javasoljuk használni a broadcast eszközök mellett.

A javasolt rendszer előnyei a műsorgyártó munkafolyamatok szempontjából:

 1. Költséghatékony továbbfejleszthetőség és illesztés más rendszerekhez
 2. Skálázhatóság a broadcast és IT komponensek terén
 3. Nagy rendelkezésre állás és hosszútávú megbízhatóság
 4. Költséghatékony standard IT komponensek
 5. Beszállító függetlenség

Az rendszertechnika kidolgozásánál és az eszközök kiválasztásánál javasoljuk figyelembe venni azokat a tényezőket, melyekkel a TV szakemberei a közeljövőben szembesülhetnek:

 1. Az I/O rendszer bővítése, HD rendszerűvé alakítása
 2. IT komponensek bővítése
 3. A MAM rendszer továbbfejlesztése új, testreszabott funkciókkal
 4. A kezdeti évek (3 év) support költségeinek drámai növekedése a beszállító függés miatt

A külső forgató szettek esetében tágabb tér nyílik a megvalósításra. Figyelembe véve a szűkös forrásokat illetve az éveken át húzódó beruházások egyenletes forrás igényére való törekvést javasoljuk olyan ENG eszközök beszerzését melyek stúdió felvételi célokat is el tudnak látni. Amennyiben a televízió a weben is hangsúlyozottan jelenik meg, akkor olyan ENG rendszer beszerzése javasolt, mely a video újságírás munkafolyamatait is jelentős mértékben segíti (pl. laptop editálás, lowres konvertálás). Mindkét esetben rendkívül fontos az IT alapú műsorgyártó rendszerhez való illeszkedés, a konvertálások minimalizálása. A be illetve kiíró eszközök száma abban az esetben amennyiben csak file alapú műsorcserét alkalmaz a televízió, akkor jelentős mértékben csökkenthetők.

A teljes A/V infrastruktúra embedded audiót használ kivétel a stúdió vezérlő. A képkeverő és hangmixer csatornaszáma, illletve funkcionalitása nagymértékben függ a tervezett produkcióktól, de ma már javasolt a beépített multiviewer, chroma keyer, downstream keyer valamint frame sync funkciót ellátni képes eszközök használata a legalacsonyabb árfekvésű rendszerekben is. A hangkeverő rendelkezzen digitális és analóg be/kimenetekkel is a lehető összes formátumban a magas fokú kompatibilitás céljából. A kép monitorozása multiviewereken történik.

A kameraképek és a hozzájuk tartozó audió jelek a központi AV routeren  keresztül érkeznek a vezérlőbe. A vezérlőben megtörténik a megfelelő hang és képkeverés, effektezés. A programkép és hang a műszaki központban található embedder-ek segítségével egyesül majd kerül adásba és az adásrögzítő rendszerbe (NMHH). A központi órajelgenerátor szolgáltatja a szinkronjelet a teljes stúdió és lebony vezérlő számára. A műszaki központban rackbe szerelve található a központi AV router és a rendszer illesztéseket végző konverterek. A router embedded és deembedded jeleket is képes fogadni. Rendelkezik a szükséges analóg és digitális be és kimeneti csatlakozó felületekkel. Rajta keresztül kapcsolódnak az egyes produkciós környezetek és a a bejövő vonalak A kamera/CCU rendszer tartalmazzon intercom csatornát vagy legyen alkamas külső 4 huzalos intercom rendszer csatlakoztatására. Ajánlott továbbá 1 vagy 2 db vezeték nélküli duplex intercom állomás arra az esetre ha élő produkciót vagy kitelepülős felvételt készítenek a TV szakemberei. Ma már elengedhetetlen a műsorjel IP alapú továbbítása a különböző szétosztó platformok felé.

A filozófiánk gyakorlati alkalmazásával a következö szolgáltatásokat tudjuk megrendelőinknek nyújtani:

 1. szakértői tevékenység, segítségnyújtás
 2. termékek szállítása raktárról, vagy rövid határidön belül
 3. komplett rendszerek kulcsrakész tervezése és kivitelezése
 4. pályázati lehetőségek felkutatása, személyre szabása

Ha televíziós műsorgyártással, rendszertechnikával kapcsolatos elképzelése, kérdése van, vagy technikai kihívás előtt áll keresse bizalommal kollégáinkat.