Rádiók

A MediaDot a rádiós technikai háttér szolgáltatója

A digitális földfelszíni rádió szórás bevezetésének ideje közeledik hazánkban is, viszont ez nem fenyegeti a meglévő, illetve újonnan épülő rádió stúdiókat azzal, hogy broadcast infrastruktúrájukat le kelljen cserélniük, vagy a leendő beruházások során trükkös és bonyolult előírásoknak kelljen azt megfeleltetniük. Hiszen a digitális átállás a stúdió technikájától maximum annyit követelhet, hogy az adásprocesszor rendelkezzen digitális (AES/EBU) kimenettel, azaz a program jel digitális kódolású legyen. De sok esetben még ez sem egyértelmű követelmény. A digitális szórásra történő átállás majdnem kizárólag a műsorterjesztő szolgáltatókat állítja kihívások elé azzal, hogy új technikai hátteret kell biztosítaniuk a DAB/DRM és DAB+/DRM+ szabványú digitális műsorszóráshoz. Tehát a hagyományosnak tekinhető rádió stúdió technika szempontjából nincsen szükség forradalmi újításokra, vagy  alapjaiban történő módosításokra – azonban az új és egyre jobb minőségű, illetve a munkafolyamatok támogatásának szempontjából egyre fejlettebb technikák irányába történő folyamatos fejlesztés minden befektető egyértelmű célja kell hogy legyen. Miért is?

 1. Mert a legújabb technikai fejlesztések alkalmazásával tovább javítható rádiónk hangzása, ami egyértelműen pozitív hatással van a hallgatottsági adatokra és növeli rádiónk reklámértékét.
 2. Mert a fejlett és rugalmasan kezelhető technikák segítségével kisebb a hibázási lehetőség azok számára is akik nem számítanak szakembereknek, mégis nap mint nap kezelniük kell a rádió stúdió berendezéseit. A kevesebb élő hiba pedig profizmust sugall, azaz növeli rádiónk pozitív megítélését.
 3. Mert az egyre kifinomultabb szoftveres megoldások nem igényelnek speciális célhardvereket, ami csökkenti a befektetési és fentatrtási költségeket.
 4. Mert a fejlett IT alapú adáslebonyolító rendszerek használatával csökken a humán erőforrás igény, ami a kevesebb potenciális hibalehetőségben és a költségek csökkenésében nyilvánul meg leginkább.
 5. Mert az automatizálható rendszerek nyújtotta biztonságos adástervezés és kijátszás kevesebb hatósági (büntetési) költséget eredményez.
 6. Mert a korszerű adáslebonyolító szoftverek egy keretprogramon belül nyújtanak lehetőséget arra, hogy rádiónkat egyszerre több platformon is (tartalom és akár design szempontjából is) összehangoltan megjelenítsük (on-air, web, 3G)
 7. …..

Hosszan lehetne még folytatni a listát. De talán ennyi is elég ahhoz, hogy megtaláljuk azt a két közös nevezőt ami egyaránt fennáll minden technikai fejlesztés esetében: a cél rádiónk értékének növelése, miközben a működési költségeket csökkentjük (TCO).

Cégünk, tapasztalatainak köszönhetően hatékony segítséget tud nyújtani induló, vagy már meglévő, működő rádiók technikai fejlesztésében a fenti két alapvető cél folyamatos szem előtt tartásával. Akár egy berendezés kiválasztása, szállítása és rendszerbe illesztése legyen a feladat, akár teljes rádió infrastruktúra tervezése és kialakítása (építészet, épületgépészet, erősáramú rendszer tervezés, stb…) projekt menedzsmenttel és teszt időszakkal, szakembereink első számú célkitüzése minden esetben az, hogy olyan megoldást találjunk és szállítsunk mely ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíti, pénztárcájukat azonban megkíméli. Ehhez elengedhetetlen az alapos és körültekintő kommunikáció, ügyfeleink aktív bevonása a tervezési fázisba.

A filozófiánk gyakorlati alkalmazásával a következö szolgáltatásokat tudjuk megrendelőinknek nyújtani:

 1. szakértői tevékenység, segítségnyújtás
 2. termékek szállítása raktárról, vagy rövid határidön belül
 3. komplett rendszerek kulcsrakész tervezése és kivitelezése
 4. pályázati lehetőségek felkutatása, személyre szabása

Egy rádió stúdió megépítésének költsége az igényektől függően 10-től akár 100 millió forintig is terjedhet. Így elég nehéz feladat és egyben felelőtlenség is „csomag” jelegű komplett megoldásokat kínálni. Cégünk a technikai spektrum széles skáláját felőlelő gyártói és beszállítói kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A saját forgalmazású termékek mint például a Symetrix és a Rane Audio processzorai, a D&R és a Sonifex analóg és digitális adáslebonyolító keverői, konverterei, vagy a RODE Microphones mikrofonjai komoly részét képezik kereskedelmi ágazatunknak. Azonban a hazai gyártói képviseletekkel kialakított partneri viszonyunk révén módunk nyílik arra, hogy gyártófüggetlen megoldásokat kínáljunk, amik első sorban ügyfeleink elvárásainak felelnek meg nem pedig beszállítóink célkitűzéseinek.

A rádiózás stúdió-technikai hátterét termékportfóliónk teljesen lefedi. Szakértelmünket, tapasztalatunkat, valamint elhivatottságunkat a technikai fejlődés kiaknázására és az új technikai trendek honosítására minden típusú és méretű rádió állomás hasznára tudjuk fordítani, legyen szó akár kisközösségi, vagy országos lefedettségű, akár kereskedelmi, vagy közműsor-szolgáltató, illetve netes, vagy hálózatos rádióról.

Ha rádiós műsor előállítással kapcsolatos elképzelése, kérdése van, vagy technikai kihívás előtt áll keresse bizalommal kollégáinkat.