A MediaDot a rádiós technikai háttér szolgáltatója

A digitális földfelszíni rádió szórás bevezetésének ideje közeledik hazánkban is, viszont ez nem fenyegeti a meglévő, illetve újonnan épülő rádió stúdiókat azzal, hogy broadcast infrastruktúrájukat le kelljen cserélniük, vagy a leendő beruházások során trükkös és bonyolult előírásoknak kelljen azt megfeleltetniük. Hiszen a digitális átállás a stúdió technikájától maximum annyit követelhet, hogy az adásprocesszor rendelkezzen digitális (AES/EBU) kimenettel, azaz a program jel digitális kódolású legyen. De sok esetben még ez sem egyértelmű követelmény. A digitális szórásra történő átállás majdnem kizárólag a műsorterjesztő szolgáltatókat állítja kihívások elé azzal, hogy új technikai hátteret kell biztosítaniuk a DAB/DRM és DAB+/DRM+ szabványú digitális műsorszóráshoz. Tehát a hagyományosnak tekinhető rádió stúdió technika szempontjából nincsen szükség forradalmi újításokra, vagy  alapjaiban történő módosításokra – azonban az új és egyre jobb minőségű, illetve a munkafolyamatok támogatásának szempontjából egyre fejlettebb technikák irányába történő folyamatos fejlesztés minden befektető egyértelmű célja kell hogy legyen. Miért is?

 1. Mert a legújabb technikai fejlesztések alkalmazásával tovább javítható rádiónk hangzása, ami egyértelműen pozitív hatással van a hallgatottsági adatokra és növeli rádiónk reklámértékét.
 2. Mert a fejlett és rugalmasan kezelhető technikák segítségével kisebb a hibázási lehetőség azok számára is akik nem számítanak szakembereknek, mégis nap mint nap kezelniük kell a rádió stúdió berendezéseit. A kevesebb élő hiba pedig profizmust sugall, azaz növeli rádiónk pozitív megítélését.
 3. Mert az egyre kifinomultabb szoftveres megoldások nem igényelnek speciális célhardvereket, ami csökkenti a befektetési és fentatrtási költségeket.
 4. Mert a fejlett IT alapú adáslebonyolító rendszerek használatával csökken a humán erőforrás igény, ami a kevesebb potenciális hibalehetőségben és a költségek csökkenésében nyilvánul meg leginkább.
 5. Mert az automatizálható rendszerek nyújtotta biztonságos adástervezés és kijátszás kevesebb hatósági (büntetési) költséget eredményez.
 6. Mert a korszerű adáslebonyolító szoftverek egy keretprogramon belül nyújtanak lehetőséget arra, hogy rádiónkat egyszerre több platformon is (tartalom és akár design szempontjából is) összehangoltan jelenítsük meg (on-air, web, 3G)
 7. …..

Hosszan lehetne még folytatni a listát. De talán ennyi is elég ahhoz, hogy megtaláljuk azt a két közös nevezőt ami egyaránt fennáll minden technikai fejlesztés esetében: a cél rádiónk értékének növelése, miközben a működési költségeket csökkentjük (TCO).

Cégünk, tapasztalatainak köszönhetően hatékony segítséget tud nyújtani induló, vagy már meglévő, működő rádiók technikai fejlesztésében a fenti két alapvető cél folyamatos szem előtt tartásával. Akár egy berendezés kiválasztása, szállítása és rendszerbe illesztése legyen a feladat, akár teljes rádió infrastruktúra tervezése és kialakítása (építészet, épületgépészet, erősáramú rendszer tervezés, stb…) projekt menedzsmenttel és teszt időszakkal, szakembereink első számú célkitüzése minden esetben az, hogy olyan megoldást találjunk és szállítsunk mely ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíti, pénztárcájukat azonban megkíméli. Ehhez elengedhetetlen az alapos és körültekintő kommunikáció, ügyfeleink aktív bevonása a tervezési fázisba.

A filozófiánk gyakorlati alkalmazásával a következö szolgáltatásokat tudjuk megrendelőinknek nyújtani:

 1. szakértői tevékenység, segítségnyújtás
 2. termékek szállítása raktárról, vagy rövid határidön belül
 3. komplett rendszerek kulcsrakész tervezése és kivitelezése
 4. pályázati lehetőségek felkutatása, személyre szabása

Egy rádió stúdió megépítésének költsége az igényektől függően 10-től akár 100 millió forintig is terjedhet. Így elég nehéz feladat és egyben felelőtlenség is „csomag” jelegű komplett megoldásokat kínálni. Cégünk a technikai spektrum széles skáláját felőlelő gyártói és beszállítói kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A saját forgalmazású termékek mint például a Symetrix és a Rane Audio processzorai, a D&R és a Sonifex analóg és digitális adáslebonyolító keverői, konverterei, vagy a RODE Microphones mikrofonjai komoly részét képezik kereskedelmi ágazatunknak. Azonban a hazai gyártói képviseletekkel kialakított partneri viszonyunk révén módunk nyílik arra, hogy gyártófüggetlen megoldásokat kínáljunk, amik első sorban ügyfeleink elvárásainak felelnek meg nem pedig beszállítóink célkitűzéseinek.

A rádiózás stúdió-technikai hátterét termékportfóliónk teljesen lefedi. Szakértelmünket, tapasztalatunkat, valamint elhivatottságunkat a technikai fejlődés kiaknázására és az új technikai trendek honosítására minden típusú és méretű rádió állomás hasznára tudjuk fordítani, legyen szó akár kisközösségi, vagy országos lefedettségű, akár kereskedelmi, vagy közműsor-szolgáltató, illetve netes, vagy hálózatos rádióról.

Ha rádiós műsor előállítással kapcsolatos elképzelése, kérdése van, vagy technikai kihívás előtt áll keresse bizalommal kollégáinkat.

A MediaDot a televíziós technikai háttér szolgáltatója

A MediaDot tapasztalatainak köszönhetően hatékony segítséget tud nyújtani induló, vagy már meglévő, működő televíziók technikai fejlesztésében akár egy berendezés kiválasztása, szállítása és rendszerbe illesztése legyen a feladat, akár teljes TV infrastruktúra tervezése és kialakítása (építészet, épületgépészet, erősáramú rendszer tervezés, stb…).

Szakembereink első számú célkitüzése minden esetben az, hogy olyan megoldást találjunk és szállítsunk mely ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíti, pénztárcájukat azonban megkíméli. Ehhez elengedhetetlen az alapos és körültekintő kommunikáció, ügyfeleink aktív bevonása a tervezési fázisba.

A MediaDot tapasztalata alapján ma már nem érdemes csak SD felbontású televíziós rendszertechnikát megvalósítani, mivel a HD eszközök sávszélessége elérhető, beruházási költsége alig haladja meg a SD infrastruktúra árát.  Az általunk javasolt rendszerkoncepció egy informatikai alapú rögzítéstechnikai mag köré épül. A külső forrásból érkező anyagok, a studio bejátszás és felvétel, az editorok, valamint az adáslebonyolítás mind ezt a tárolórendszert használják. A stúdió kiépítése SD/HD-SDI videotechnikai komponensek használatával javasolt. Az adáslebonyolítás adáslista vezérlés alapú, ahol külön vezérelt a logo-t megvalósító graifkai réteg.

A rendszer vázlatos tervét az alábbi ábra szemlélteti:

A javasolt rendszer egyaránt alkalmas SD 4:3, SD 16:9 és HD műsorgyártási formátumok használatára, feldolgozására és kezelésére, ezáltal a televízió bármikor dönthet az adáslebonyoítás SD 16:9 formátumúvá, vagy HD rendszerűvé alakításáról.

Az informatikai alapú Rögzítéstechnikai rendszer a megfelelően méretezett Ethernet hálózat, melyre NAS megosztásként csatlakoznak a be/kiíró és editáló komponensek.

Az „optimumra törekedve” elv és a költséghatékony rendszertechnika megvalósítása érdekében azokon a területeken ahol a standard IT komponensek nagyobb kompetenciát biztosítanak, ott azokat javasoljuk használni a broadcast eszközök mellett.

A javasolt rendszer előnyei a műsorgyártó munkafolyamatok szempontjából:

 1. Költséghatékony továbbfejleszthetőség és illesztés más rendszerekhez
 2. Skálázhatóság a broadcast és IT komponensek terén
 3. Nagy rendelkezésre állás és hosszútávú megbízhatóság
 4. Költséghatékony standard IT komponensek
 5. Beszállító függetlenség

Az rendszertechnika kidolgozásánál és az eszközök kiválasztásánál javasoljuk figyelembe venni azokat a tényezőket, melyekkel a TV szakemberei a közeljövőben szembesülhetnek:

 1. Az I/O rendszer bővítése, HD rendszerűvé alakítása
 2. IT komponensek bővítése
 3. A MAM rendszer továbbfejlesztése új, testreszabott funkciókkal
 4. A kezdeti évek (3 év) support költségeinek drámai növekedése a beszállító függés miatt

A külső forgató szettek esetében tágabb tér nyílik a megvalósításra. Figyelembe véve a szűkös forrásokat illetve az éveken át húzódó beruházások egyenletes forrás igényére való törekvést javasoljuk olyan ENG eszközök beszerzését melyek stúdió felvételi célokat is el tudnak látni. Amennyiben a televízió a weben is hangsúlyozottan jelenik meg, akkor olyan ENG rendszer beszerzése javasolt, mely a video újságírás munkafolyamatait is jelentős mértékben segíti (pl. laptop editálás, lowres konvertálás). Mindkét esetben rendkívül fontos az IT alapú műsorgyártó rendszerhez való illeszkedés, a konvertálások minimalizálása. A be illetve kiíró eszközök száma abban az esetben amennyiben csak file alapú műsorcserét alkalmaz a televízió, akkor jelentős mértékben csökkenthetők.

A teljes A/V infrastruktúra embedded audiót használ kivétel a stúdió vezérlő. A képkeverő és hangmixer csatornaszáma, illletve funkcionalitása nagymértékben függ a tervezett produkcióktól, de ma már javasolt a beépített multiviewer, chroma keyer, downstream keyer valamint frame sync funkciót ellátni képes eszközök használata a legalacsonyabb árfekvésű rendszerekben is. A hangkeverő rendelkezzen digitális és analóg be/kimenetekkel is a lehető összes formátumban a magas fokú kompatibilitás céljából. A kép monitorozása multiviewereken történik.

A kameraképek és a hozzájuk tartozó audió jelek a központi AV routeren  keresztül érkeznek a vezérlőbe. A vezérlőben megtörténik a megfelelő hang és képkeverés, effektezés. A programkép és hang a műszaki központban található embedder-ek segítségével egyesül majd kerül adásba és az adásrögzítő rendszerbe (NMHH). A központi órajelgenerátor szolgáltatja a szinkronjelet a teljes stúdió és lebony vezérlő számára. A műszaki központban rackbe szerelve található a központi AV router és a rendszer illesztéseket végző konverterek. A router embedded és deembedded jeleket is képes fogadni. Rendelkezik a szükséges analóg és digitális be és kimeneti csatlakozó felületekkel. Rajta keresztül kapcsolódnak az egyes produkciós környezetek és a a bejövő vonalak A kamera/CCU rendszer tartalmazzon intercom csatornát vagy legyen alkamas külső 4 huzalos intercom rendszer csatlakoztatására. Ajánlott továbbá 1 vagy 2 db vezeték nélküli duplex intercom állomás arra az esetre ha élő produkciót vagy kitelepülős felvételt készítenek a TV szakemberei. Ma már elengedhetetlen a műsorjel IP alapú továbbítása a különböző szétosztó platformok felé.

A filozófiánk gyakorlati alkalmazásával a következö szolgáltatásokat tudjuk megrendelőinknek nyújtani:

 1. szakértői tevékenység, segítségnyújtás
 2. termékek szállítása raktárról, vagy rövid határidön belül
 3. komplett rendszerek kulcsrakész tervezése és kivitelezése
 4. pályázati lehetőségek felkutatása, személyre szabása

Ha televíziós műsorgyártással, rendszertechnikával kapcsolatos elképzelése, kérdése van, vagy technikai kihívás előtt áll keresse bizalommal kollégáinkat.

A MediaDot az audiovizuális technikai háttér szolgáltatója

A MediaDot csapat célja, hogy a technikai fejlődés eredményei elterjesztésén keresztül, hozzájáruljon, ha lehetséges még fokozza, mélyítse is a nézők, hallgatók élményeit. Az előadói, rendezői, írói, koreográfusi tehetség elsőbbségét követően azt kiegészítve a látványos képi és izgalmas hanghatások segítségével továbbá a háttér csapat munkájának támogatásával elérhető sikerekben vagyunk partnerek.

A színházi előadás illetve a televíziós élő-adás nemcsak hangzásában, hanem jó pár technikai megoldásában is hasonló kihívásokat támaszt. Ezek, továbbá a filmes világ technikái kapcsán is tetten érhető a műszaki megoldások konvergálása, a digitalizációt illetve az informatika térnyerését is beleértve.

A színházi front rendszereket tekintve a több vetítős térhatású, virtuális háttér rendszer segítségével térben és időben is oszthatóvá válik a színpad, felgyorsulnak az események, de az élő színészi játék közelsége továbbra is eltérő a filmes vagy televíziós élményektől.

A hangrendszer tekintetében a digitális átállás továbbá az igényekhez és az akusztikához tervezett, választott megoldás, a mikrofonozás ezen belül a megfelelő mikroport rendszer kiválasztása és a kábelezési teendők, amiben támogatást tudunk nyújtani.

A háttér rendszerek tekintetében a zenekari video monitoring az élő hang és a nagy felbontású kép digitális megjelenítőn történő megjelenítése közötti késleltetés minimalizálása a feladat, mivel ez a zenekar és a kórus szétesését okozhatja.

Az ügyelői monitoring a szélsőséges fényviszonyok, a nagy távolságok és a testre szabható akár több osztott, képes megjelenítés kihívásaival szembesít.

A kulissza belső háttér kommunikációját támogató  intercom rendszerek ma már szintén digitális sok igényt és funkciót megoldani képes rendszerek, ezért megfontolt tervezést igényelnek.

A szalag/disc mentes HD kép illetve hangrögzítés, média archívum, média asset-management a promóciók illetve a felvételek esetleges kiadása, mellett a színészi és a rendezői munkát is nagyban támogatják, korábbi megoldások, esetek felelevenítésével, illetve a próbafolyamatok utólagos megtekinthetőségének biztosításával.

És végül, de nem utolsó sorban az egységes nagysebességű IP alapú kommunikációra képes strukturált kábelhálózat, a központi eszköz szoba, szerver terem, zavar és szünetmentes tápellátás kialakítása és a különböző video, hang, vezérlő és adat jelfolyamok egységes IP feletti, integrált kezelése jelenti a mai kihívásokat, karöltve partnereinkkel.

A következőkben a fentiekre és más további igény és feladat megoldására mutatunk be részletesebben megoldásokat.

Ha színházi rendszertechnikával kapcsolatos elképzelése, kérdése van, vagy technikai kihívás előtt áll keresse bizalommal kollégáinkat.